De cultuur van Frankfurt
Het meest kenmerkende aspect voor de Frankfurtse cultuur is de combinatie tussen oud en nieuw. Daarnaast staat Frankfurt ook bekend als een grote internationale stad. Dit heeft de stad vooral te danken aan het financiële district. Hier zijn de hoofdkantoren van grote Duitse banken gevestigd. Bovendien is Frankfurt ook de thuishaven van de Europese Centrale Bank. Door haar ideale ligging aan rivier de Main, de internationale luchthaven en de talloze toegangswegen tot de stad, is Frankfurt the place to be op economisch gebied.
Ondanks de vele wolkenkrabbers en de vele handel in Frankfurt, is het óók een hele knusse en gezellige stad. De Altstadt van Frankfurt bestaat uit een gezellig plein, waaraan verschillende historische bezienswaardigheden grenzen. Aan deze bezienswaardigheden, als de archeologische tuin, kan je goed merken dat Frankfurt tijdens de Romeinse tijd al een erg populaire en internationale stad was.
Een groot deel van Frankfurt is beschadigd geraakt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze delen zijn gelukkig weer in hun oude glorie hersteld, zodat zowel de inwoners van Frankfurt, als de toeristen hier nog decennia lang van kunnen genieten!
Geschiedenis
Frankfurt is momenteel de op vier na grootste stad van Duitsland met een inwonersaantal van bijna 750.000 inwoners. Maar hoe is deze stad eigenlijk uitgeroeid tot de grootste stad van de deelstaat Hessen?
De geschiedenis van Frankfurt gaat terug tot aan de Romeinse tijd. In die tijd leek Frankfurt in de verste verte niet op de stad die het nu is. Frankfurt bestond in de Romeinse tijd uit een paar kleine nederzettingen. Frankfurt dankt haar naam aan de Franken, die de stad tot Franconofurd noemden. In de tijd van de Franken was Frankfurt een klein dorpje, gelegen aan rivier de Main. Een rivier waar in die tijd slechts een enkeldiep laagje water in stond. Hierdoor konden de Franken de rivier gemakkelijk oversteken. Frankfurt groeide uiteindelijk uit tot één van de grootste en belangrijkste steden in het Romeinse rijk. in 1562 vonden zelfs de kroningen van invloedrijke keizers plaats in Frankfurt. Aan het eind van de zestiende eeuw werden er wisselkoersen opgericht voor de valuta van die tijd, zodat er een einde zou komen aan het geldbedrog van die tijd.
Frankfurt is, tijdens de 30-jarige oorlog neutraal gebleven, waardoor de stad bespaard is gebleven. Tijdens de 30-jarige oorlog heeft Frankfurt echter wel een andere strijd gestreden, namelijk met de zwarte dood. Deze zeer besmettelijke ziekte werd door vluchtelingen de stad binnengebracht. Deze ziekte heeft veel Frankfurtse inwoners het leven gekost. Na de periode waarin de stad geteisterd werd door de pest, veroverde Frankfurt haar status en rijkdom weer terug.
Frankfurt kreegt het, tijdens de heerschappij van Napoleon, een stuk zwaarder te verduren. De stad was het doelwit van meerdere bombardementen tijdens de Napoleonistische oorlogen. In 1914 is de universiteit van Frankfurt opgericht. Dit is vandaag de dag een van de grootste universiteiten van het land.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er veel vernielingen aangericht in Frankfurt. Zo zijn bijna alle synagogen vernietigd tijdens deze periode. Ook de historische Altstadt is tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna geheel verwoest.
Ontwikkeling
Het is moeilijk te geloven dat het Frankfurt van nu ooit begonnen is als een kleine moerassige nederzetting van de Romeinen. Naast de stad, heeft ook de rivier de Main een grote verandering doorgemaakt. Van ondiepe plas water, die het eerst was, heeft de rivier zich ontwikkeld tot een van de grootste rivieren in Duitsland. De Main is vandaag de dag 525 km lang en beslaat een oppervlakte van 27.208 vierkante kilometer.